Budyń ciecierkowy
Deser, który spodoba się dla tych małych jak i tych większych łasuchów. Idealnie sprawdzi się jak kolacja, ale również jako drugie śniadanie.
Składniki:
- Płatki jaglane
- Mąka z ciecierzycy
- Garść orzechów włoskich
- Dwie gruszki
- 2 łyżki masła roślinnego
- 4 łyżki cukru brązowego
- Mleko bez laktozy
- Zacznij od płatków jaglanych – przygotuj je według instrukcji na opakowaniu produktu.
- Gruszkę pokrój na małe kwadraciki.
- Rozpuść w rondelku łyżkę masła, wrzuć gruszki i posyp je 3 łyżkami cukru brązowego, mieszaj co jakiś czas. Podczas gotowania wypuszczą bardzo dużo soku, gotuj aż będą miękkie.
- W trakcie, gdy przygotowujesz owoce, rozpuść w innym garnuszku łyżkę masła, następnie wsyp 3 czubate łyżki mąki z ciecierzycy i mieszaj energicznie, dodaj na koniec pół szklanki mleka i szybko mieszaj.
- Przygotowane owoce odcedź, możesz je ostudzić, ale również podać na ciepło.
- Na sam spód szklanki nałóż płatki jaglane, następnie gruszki i budyń z ciecierzycy.
- Na końcu zalej syropem gruszkowym, posyp orzechami w całości bądź zmielone.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy