Chrupki z ciecierzycy
Oto dowód, że chrupki nie muszą być pełne chemii, a wręcz przeciwnie, mogą być pełne zdrowych wartości, a czas ich przygotowania to momencik.
Składniki:
- 250 g ugotowanej ciecierzycy lub 1 puszka ciecierzycy
- 2 łyżki oleju kokosowego lub oliwy
- 2 łyżki sezamu
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- szczypta chili
- sól
- Ciecierzycę odcedzić, jeśli używamy ciecierzycy z puszki, wyłożyć na ręcznik papierowy i dokładnie osuszyć.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, równomiernie rozłożyć ciecierzycę i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 40 minut (ciecierzyca z puszki może potrzebować trochę więcej czasu), aż ciecierzyca będzie chrupiąca.
- Gorącą ciecierzycę przełożyć do miski, dodać olej kokosowy lub oliwę, wszystkie przyprawy i dobrze wymieszać.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy