Dietka bezglutenowa dla naszych pociech
W dzisiejszych czasach dieta bezglutenowa jest jedną z najpopularniejszych diet, nie tylko u dorosłych jak i u dzieci. Uważana jest za wyzwanie, a na dodatek komplikuje ją fakt, że obecność mąki pszennej znajduje się w coraz większej ilości produktów. Zatem, jak się z nią uporać i jak stosować tą dietę u dzieci?
Dieta bezglutenowa dla dzieci
W diecie zakazane jest spożycie czterech grup zbóż: pszenica, jęczmień, żyto i owies. Z racji, że dzieci reagują dużo silniej, niż dorośli z powodu nie w pełni wykształconego systemu immunologicznego. Na dodatek należy unikać: kaszy jęczmiennej, płatków owsianych, makaronów i wypieków z mąk zawierających gluten. Wato również zwrócić uwagę na produkty mleczne zawierające cukier – laktozę, ponieważ często wstępuje nietolerancja na te produkty podczas celiakii.
Dzieci do 3 roku życia powinny otrzymywać w ciągu dnia 4-5 posiłków - 3 podstawowe ( śniadanie, obiad, kolacja) oraz 1-2 uzupełniające ( drugie śniadanie i podwieczorek). W żywieniu dzieci powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na dobór produktów w diecie, wartość energetyczną i odżywczą, ale również na nawyki i zachowania żywieniowe.
Zaleca się podawać produkty, które są źródłem węglowodanów złożonych, czyli zbóż niezawierających gluten: ryż brązowy/biały/dziki, proso, kukurydza, gryka, mąki i kasze z tych zbóż, płatki ryżowe, skrobia kukurydziana, makarony z mąk bezglutenowych, kaszki dla dzieci, chrupki kukurydziane.
W diecie zakazane jest spożycie czterech grup zbóż: pszenica, jęczmień, żyto i owies. Z racji, że dzieci reagują dużo silniej, niż dorośli z powodu nie w pełni wykształconego systemu immunologicznego. Na dodatek należy unikać: kaszy jęczmiennej, płatków owsianych, makaronów i wypieków z mąk zawierających gluten. Wato również zwrócić uwagę na produkty mleczne zawierające cukier – laktozę, ponieważ często wstępuje nietolerancja na te produkty podczas celiakii.
Dzieci do 3 roku życia powinny otrzymywać w ciągu dnia 4-5 posiłków - 3 podstawowe ( śniadanie, obiad, kolacja) oraz 1-2 uzupełniające ( drugie śniadanie i podwieczorek). W żywieniu dzieci powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na dobór produktów w diecie, wartość energetyczną i odżywczą, ale również na nawyki i zachowania żywieniowe.
Zaleca się podawać produkty, które są źródłem węglowodanów złożonych, czyli zbóż niezawierających gluten: ryż brązowy/biały/dziki, proso, kukurydza, gryka, mąki i kasze z tych zbóż, płatki ryżowe, skrobia kukurydziana, makarony z mąk bezglutenowych, kaszki dla dzieci, chrupki kukurydziane.
POSIŁEK | PRODUKTY |
Śniadanie | Kokosowe placuszki, kakao |
Drugie śniadanie | Surowe bądź gotowane warzywa |
Obiad | Kopytka z mąki kasztanowej, herbatka |
Podwieczorek | Budyń cieciorkowy |
Kolacja | Naleśniki z musem z dyni, kakao |
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Ciekawostki