Domowe „nuggetsy” z dyni
Zaczął się sezon na dynie, widać je w każdych sklepach. Dlaczego więc nie skorzystać z nich? Twoje dzieci będą miały zabawę z wycinania różnych rzeczy w nich, a Ty? Ty przyrządzisz im zdrowe i bezglutenowe nuggetsy z dyni. Tak dokładnie z DYNI! Zaskoczona? Mamy nadzieję, że te zaskoczenie jest pozytywne.
SKŁADNIKI:
- 1 mała dynia hakkaido
- 1 cebula
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, wędzona słodka papryka
- polenta do panierki
- olej kokosowy do smażenia
- Dynię przekroić na pół, wydrążyć środek (tą miękką część z pestkami) i pokroić resztę na kawałki.
- Wrzucić je na patelnię i poddusić na łyżce oleju kokosowego i odrobinie wody.
- Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na szklisto na oddzielnej patelni.
- Dynię zmiksować blenderem razem z cebulą, dodać przyprawy i mąkę kukurydzianą.
- Zagnieść na gładką, kleistą kulkę. Jeśli się nie klei można dodać więcej mąki.
- Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Nie może go być za mało, bo panierka nie będzie złota!
- Na talerzyk wysypać polentę.
- Formować małe kulki i nadać im kształt niewielkich medalionów.
- Obtoczyć w polencie i smażyć aż uzyskają złoty kolor.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy