wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna » Przepisy » Domowe „nuggetsy” z dyni

Producenci

Kontakt

  • Wegetarianin
    ul. Kołobrzeska 12
    10-443, Olsztyn
    NIP: 7393427301
  • E-mail:wegetarianin@wegetarianin.pl
  • Telefon89 533 70 88
  • Godziny działania sklepuPn-Pt: 9-17, Sob: 9-14

Domowe „nuggetsy” z dyni

Zaczął się sezon na dynie, widać je w każdych sklepach. Dlaczego więc nie skorzystać z nich? Twoje dzieci będą miały zabawę z wycinania różnych rzeczy w nich, a Ty? Ty przyrządzisz im zdrowe i bezglutenowe nuggetsy z dyni. Tak dokładnie z DYNI! Zaskoczona? Mamy nadzieję, że te zaskoczenie jest pozytywne.
 


SKŁADNIKI:
  • 1 mała dynia hakkaido
  • 1 cebula
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, wędzona słodka papryka
  • polenta do panierki
  • olej kokosowy do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
  1. Dynię przekroić na pół, wydrążyć środek (tą miękką część z pestkami) i pokroić resztę na kawałki.
  2. Wrzucić je na patelnię i poddusić na łyżce oleju kokosowego i odrobinie wody.
  3. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na szklisto na oddzielnej patelni.
  4. Dynię zmiksować blenderem razem z cebulą, dodać przyprawy i mąkę kukurydzianą.
  5. Zagnieść na gładką, kleistą kulkę. Jeśli się nie klei można dodać więcej mąki.
  6. Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Nie może go być za mało, bo panierka nie będzie złota!
  7. Na talerzyk wysypać polentę.
  8. Formować małe kulki i nadać im kształt niewielkich medalionów.
  9. Obtoczyć w polencie i smażyć aż uzyskają złoty kolor. 

Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy
Sklep internetowy shopGold
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu