Herbaty zielone są najbardziej popularne w krajach wschodnioazjatyckich. Nie poddawane są one procesowi fermentacji, lecz ich liście są mocno podgrzewane, dzięki temu zachowują barwę oliwkowozieloną. Herbaty zielone są bardziej gorzkie niż czarne, a kolor naparu jest jaśniejszy i przybiera jasnożółtą, słomkową barwę. W zależności od gatunku zielonej herbaty stosujemy odpowiednią temperaturę wody i czas parzenia. Wpływają one nie tylko na kolor naparu, ale także na walory smakowe i właściwości herbaty. Generalnie herbaty zielone zalewamy przegotowaną wodą ostudzoną do temperatury 70-80°C. Czas parzenia zależy natomiast od stopnia zwinięcia herbaty – im mocniej jest zwinięta, tym dłużej powinno trwać parzenie (zwłaszcza pierwsze), aby liście mogły rozwinąć się, uwalniając pełnię smaku i aromatu. Herbaty zielone można parzyć nawet kilka razy.
Składniki: Długie, wąskie, sprasowane liście dające delikatny smak i słomkowy napar. Jedna z najpopularniejszych herbat zielonych.
Kraj pochodzenia ; Chiny
Więcej informacji o produkcie na stronie producenta: www.ttcl.pl
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.