Kolendra mielona 100g
Kolendra to bardzo popularna przyprawa stosowana najczęściej w kuchni azjatyckiej. Doskonale nadaje się do przyprawiania mięs i sosów, a także przygotowywania marynat czy ryb. Dodana do pieczywa lub niektórych ciast czyni ich smak niezwykłym i nieco orientalnym. Szczyptę mielonej kolendry dodać można do nalewek spirytusowych lub win.
Kolendra to przyprawa znana już od tysiącleci, bowiem stosowana była do potraw przyrządzanych przez starożytnych Rzymian i Greków. Jej zakorzenienie w europejskiej kuchni staje się oczywiste, jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że jej naturalnym miejscem występowania są okolice Morza Egejskiego. Z czasem stała się także znamienna dla kuchni chińskiej, kuchni wietnamskiej, tajlandzkiej, kuchni meksykańskiej i wielu innych regionów kulinarnych.
Kolendra jest rośliną dzikorosnącą tylko na niektórych terenach, dlatego też coraz częściej uprawia się ja w sposób zorganizowany. Dzięki nasionom i odrobinie chęci możemy sami hodować kolendrę w doniczce, a nasze potrawy zyskają wyjątkowy aromat i smak, natomiast wnętrze kuchni ciekawą ozdobę. Zanim przedstawione zostaną propozycje dań, do jakich idealnie pasuje smak kolendry, należy przedstawić kilka słów na jej temat.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.