wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna » Przepisy » Kopytka z mąki kasztanowej

Producenci

Kontakt

  • Wegetarianin
    ul. Kołobrzeska 12
    10-443, Olsztyn
    NIP: 7393427301
  • E-mail:wegetarianin@wegetarianin.pl
  • Telefon89 533 70 88
  • Godziny działania sklepuPn-Pt: 9-17, Sob: 9-14

Kopytka z mąki kasztanowej

Kopytka – tradycyjny sposób na obiad, ale dzięki wykorzystaniu mąki kasztanowej zyskuje zupełnie inny smak. Podane z roztopionym masełkiem podbiją serca wszystkich mieszkańców Twojego domu.
 


Składniki:
  • 2 łyżki mąki ziemniaczane
  • 200 g ugotowanych ziemniaków
  • Pół łyżki oleju
  • Sól
  • Pieprz
  • Kilka marchewek
  • 40 g masła
 
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy. Odcedzamy i odkładamy aby wystygły.
  2. Wstaw wodę w dużym garnku, aby zmieściły się marchewki. Obrane marchewki włóż do posolonej wody i gotuj około 9 minut.
  3. Gdy będą półtwarde (nie mogą być całkowicie miękkie) wyjmij z wody i przelej bardzo zimną wodą.
  4. Wystudzone ziemniaki rozgniatamy, jak na puree, dodajemy mąki i zagniatamy, tak aby wszystko się ładnie połączyło.
  5. Wstawiamy posoloną wodę na gaz.
  6. Odrywamy od ciasta kawałku i rolujemy, a następnie kroimy na kształt kopytek. Wrzucamy do zagotowanej wody.
  7. Gdy już wypłyną na powierzchnię wody, są gotowe. Wyciągnij je do miski. W momencie gdy są jeszcze gorące nałóż na nie łyżeczkę masła.
  8. Podawaj na talerzu z ugotowanymi marchewkami.

Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy
Sklep internetowy shopGold
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu