Kopytka z mąki kasztanowej
Kopytka – tradycyjny sposób na obiad, ale dzięki wykorzystaniu mąki kasztanowej zyskuje zupełnie inny smak. Podane z roztopionym masełkiem podbiją serca wszystkich mieszkańców Twojego domu.
Składniki:
Przygotowanie:
- 2 łyżki mąki ziemniaczane
- 200 g ugotowanych ziemniaków
- Pół łyżki oleju
- Sól
- Pieprz
- Kilka marchewek
- 40 g masła
Przygotowanie:
- Ziemniaki obieramy i gotujemy. Odcedzamy i odkładamy aby wystygły.
- Wstaw wodę w dużym garnku, aby zmieściły się marchewki. Obrane marchewki włóż do posolonej wody i gotuj około 9 minut.
- Gdy będą półtwarde (nie mogą być całkowicie miękkie) wyjmij z wody i przelej bardzo zimną wodą.
- Wystudzone ziemniaki rozgniatamy, jak na puree, dodajemy mąki i zagniatamy, tak aby wszystko się ładnie połączyło.
- Wstawiamy posoloną wodę na gaz.
- Odrywamy od ciasta kawałku i rolujemy, a następnie kroimy na kształt kopytek. Wrzucamy do zagotowanej wody.
- Gdy już wypłyną na powierzchnię wody, są gotowe. Wyciągnij je do miski. W momencie gdy są jeszcze gorące nałóż na nie łyżeczkę masła.
- Podawaj na talerzu z ugotowanymi marchewkami.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy