Orkisz jest jednym z najstarszych zbóż, który znany był już 8 tysięcy lat przed naszą erą, w czasach epoki kamiennej. Jego uprawą zajmowali się mieszkańcy Europy do końca epoki brązu. Dziś powrócił do łask, dając możliwość czerpania z dóbr jakie niesie ze sobą jego spożywanie.
Ziarna orkiszu są bogactwem wielu cennych składników odżywczych i witamin. Zawiera w sobie źródło witaminy E, D i pro witaminę A oraz kompleks witamin z grupy B. Fosfor, żelazo, cynk, miedz, mangan i kobalt to zbiór pierwiastków, które niosą ze sobą wiele cennych właściwości dla zdrowia. Zarówno kwas krzemowy, którym może poszczycić się orkisz pełni znaczącą rolę dla zdrowia i urody. Dba nie tylko o włosy, skórę i paznokcie, ale również o układ pokarmowy.
Witamina A jest składnikiem, który uczestniczy w wielu procesach zachodzących w organizmie. Dostarczanie jej wraz z wartościowym pożywieniem może zapobiegać tak zwanej kurzej ślepocie, która objawia się niemożnością widzenia po zmierzchu oraz buduje naturalną odporność i jest składnikiem szkliwa nazębnego.
Witamina E należy do grupy silnych przeciwutleniaczy. Jest nazywana potocznie witaminą młodości i płodności, gdyż przeciwdziała starzeniu się organizmu oraz zapobiega bezpłodności. Ponadto witamina ta hamuje utlenianie cholesterolu, tym samym minimalizuje ryzyko wystąpienia miażdżycy. Zapobiegając tworzeniu się skrzepów w naczyniach krwionośnych, działa profilaktycznie przeciw zawałowi mięśnia sercowego. Zdrowe, naturalnego pochodzenia posiłki zapewnią doskonałą podaż tej witaminy do organizmu, dzięki czemu w prosty i smaczny sposób można zadbać o własne zdrowie.
Kompleks witamin z grupy B odpowiada za prawidłową pracę układu nerwowego, łagodzi napięcie nerwowe, wpływa na dobry nastrój. Grupa witamin B kompleks wspiera również sprawność intelektualną oraz wpływa na funkcje układu krążenia i układu pokarmowego. Dlatego tak ważne jest dostarczanie ich wraz z pełnowartościowymi posiłkami każdego dnia.
W parze z witaminą B idzie ważny mikroelement jakim jest kobalt. To on razem z nią uczestniczy w prawidłowym działaniu układu nerwowego oraz w procesie wytwarzania czerwonych krwinek. Specjaliści wskazują na większe ryzyko wystąpienia niedoboru tego pierwiastka pośród osób stosujących diety wegetariańską i wegańską. Produkty na bazie mąki orkiszowej zapewnią dobre źródło nie tylko kobaltu, ale też żelaza, które w dietach jarskich również jest deficytowe. Żelazo podobnie jak kobalt ma wpływ na krew, tym samy zapobiega anemii.
Fosfor i mangan to pierwiastki wywierające duży wpływ na mocne kości i zęby. Ich obecność w diecie obniża ryzyko zachorowalności na osteoporozę.
O piękne włosy, skórę i paznokcie zadba naturalne źródło cynku w diecie. Regularnie dostarczany z pożywieniem wpływa na pracę tarczycy, odporność organizmu a także na produkcję serotoniny, która jest hormonem szczęścia i zapobiega depresji.
Mąkę orkiszową białą można stosować do naleśników, makaronów, ciast i pierogów oraz do wypieku chleba. Na jej bazie można przygotować zdrowe, odżywcze i pełnowartościowe posiłki, które zachwycają niecodziennym smakiem.
Zdrowa, ekologiczna żywność spożywana każdego dnia zapewnia energię i dobre samopoczucie na długie lata.
Skład: mąka orkiszowa* typ 630
*Produkt rolnictwa ekologicznego
Certyfikowane przez AgroBioTest nr 04194
Kraj pochodzenia - Polska
Odmiana orkiszu to schwabenkorn lub oberkulmer rotkorn.
wartość odżywcza w 100 g
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.