wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna » Bio / Ekologiczne » Mąka żytnia Bio razowa typ 2000 - 1kg

Producenci

Kontakt

  • Wegetarianin
    ul. Kołobrzeska 12
    10-443, Olsztyn
    NIP: 7393427301
  • E-mail:wegetarianin@wegetarianin.pl
  • Telefon89 533 70 88
  • Godziny działania sklepuPn-Pt: 9-17, Sob: 9-14
Mąka żytnia Bio razowa typ 2000 - 1kg

Mąka żytnia Bio razowa typ 2000 - 1kg

Gospodarstwo ekologiczne Babalsc
242 osoby kupiły 443 produkty

Czas wysyłki: 24 godziny

Koszt wysyłki: od 0,00 zł

Stan magazynowy: 7 op.

Kod EAN: 5905198000557

Cena: 7,40 zł / op.

Ilość: op.
Dodaj do koszyka

dodaj do schowka

  • Opis produktu
  • Recenzje produktu (0)
Mąka żytnia Bio razowa typ 2000 - 1kg

Mąka ekologiczna żytnia razowa Typ 2000, mielona na żarnach.Produkty z żyta zawierają dużo białka, są też bogate w aminokwasy, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B, E, PP, żelazo, wapń i potas. 

Mąka żytnia jest doskonała do wypieku chleba, jako dodatek do klusek.


Wartość odżywcza w 100 g:
-wartość energetyczna 1479 kJ/ 350 lcal
-tłuszcz 1,49 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,20 g
-węglowodany 73,22 g
w tym cukry 2 g
-błonnik 10,28 g
- białko 5,71 g
-sól 0,025g

Produkt rolnictwa ekologicznego.
Certyfikowane przez AgroBioTest nr 04194 B; RE-07/2005PL 
Kraj pochodzenia - Polska


Więcej informacji o produkcie na stronie producenta: www.biobabalscy.pl

 Przepis na "ZAKWAS CHLEBOWY"
Składniki:
280g mąki żytniej razowej 2000
280ml wody przegotowanej
naczynie szklane o pojemności ok. 1 litra
gaza lub ściereczka
gumka recepturka
termometr
waga

Przygotowanie:
Faza 1
W szklanym naczyniu dokłądnie wymieszać 100g mąki i 100ml wody (najlepiej o temp ok. 35°C). Naczynie przykryć gazą, uszczelnić gumką recepturką i odstawić na 48h w ciepłe miejsce. Temperatura przechowywania mieszaniny powinna wynosić ok 30°C.

Faza 2
o 48h, gdy na zakwasie pojawią się bąbelki, dodać do niego 60g mąki i 60ml wody. Wymieszać dokładnie i ponownie odstawić, tym razem na 24h. Zachować temperaturę dodawanej wody i przechowywania zakwasu jak w fazie 1.

Faza 3
Do zakwasu dodać 120g mąki i 120ml wody o temperaturze jak poprzednio, wymieszać i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na 48h.

Po pięciu dniach zakwas jest gotowy. Można go uzyć do wypieku chleba, ale część - od 50g do 100g - zachować w szczelnie zamkniętym słoiku , włożyć do lodówki i zużyć w ciągu miesiąca np. jako zaczątek do kolejnego zakwasu.

Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.

Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.


Klienci zakupili także
Śliwka wędzona polska bez pestki
kg Do koszyka
Liść pokrzywy EKO 25g
op. Do koszyka
Kolendra mielona 100 g

Kolendra mielona 100 g

1,90 zł / op.(100g)
op.(100g) Do koszyka
Mąka kukurydziana bezglutenowa 500g
op. Do koszyka
Jagody Goji

Jagody Goji

53,90 zł / kg
kg Do koszyka
Pozostałe produkty z kategorii
Otręby owsiane Bio 250g
op. Do koszyka
Quinoa BIAŁA komosa ryżowa BIO 500g
op.(500g) Do koszyka
Sklep internetowy shopGold
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu