Mąka żytnia Bio razowa typ 2000 - 1kg
Mąka ekologiczna żytnia razowa Typ 2000, mielona na żarnach.Produkty z żyta zawierają dużo białka, są też bogate w aminokwasy, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B, E, PP, żelazo, wapń i potas.
Mąka żytnia jest doskonała do wypieku chleba, jako dodatek do klusek.
Wartość odżywcza w 100 g:
-wartość energetyczna 1479 kJ/ 350 lcal
-tłuszcz 1,49 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,20 g
-węglowodany 73,22 g
w tym cukry 2 g
-błonnik 10,28 g
- białko 5,71 g
-sól 0,025g
Produkt rolnictwa ekologicznego.
Certyfikowane przez AgroBioTest nr 04194 B; RE-07/2005PL
Kraj pochodzenia - Polska
Więcej informacji o produkcie na stronie producenta: www.biobabalscy.pl
Przepis na "ZAKWAS CHLEBOWY"
Składniki:
280g mąki żytniej razowej 2000
280ml wody przegotowanej
naczynie szklane o pojemności ok. 1 litra
gaza lub ściereczka
gumka recepturka
termometr
waga
Przygotowanie:
Faza 1
W szklanym naczyniu dokłądnie wymieszać 100g mąki i 100ml wody (najlepiej o temp ok. 35°C). Naczynie przykryć gazą, uszczelnić gumką recepturką i odstawić na 48h w ciepłe miejsce. Temperatura przechowywania mieszaniny powinna wynosić ok 30°C.
Faza 2
o 48h, gdy na zakwasie pojawią się bąbelki, dodać do niego 60g mąki i 60ml wody. Wymieszać dokładnie i ponownie odstawić, tym razem na 24h. Zachować temperaturę dodawanej wody i przechowywania zakwasu jak w fazie 1.
Faza 3
Do zakwasu dodać 120g mąki i 120ml wody o temperaturze jak poprzednio, wymieszać i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na 48h.
Po pięciu dniach zakwas jest gotowy. Można go uzyć do wypieku chleba, ale część - od 50g do 100g - zachować w szczelnie zamkniętym słoiku , włożyć do lodówki i zużyć w ciągu miesiąca np. jako zaczątek do kolejnego zakwasu.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.