Murzynek
Jeśli chcesz szybko zrobić jakieś bezglutenowe ciasto dla swojej rodziny, ale nie masz dużo czasu to mamy coś dla Ciebie!
Do przyrządzenia murzynka potrzebujesz jedynie:
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać olej, mąkę oraz ubita piane. Składniki dokładnie wymieszać mikserem na wolnych obrotach lub ręcznie. Można dodać rodzynki i orzechy drobno pokrojone. Ciasto wylać na wcześniej przygotowana blaszkę o wymiarach 11x34 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika, piec około 40-50 minut w temperaturze 180° C.
- opakowanie ciasta Murzynek z proszku
- 220 g oleju (szklanka),
- 6 jajek,
- 6 łyżek wody,
- 230 g cukru (szklanka)
- cukru pudru do posypki gotowego ciasta.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać olej, mąkę oraz ubita piane. Składniki dokładnie wymieszać mikserem na wolnych obrotach lub ręcznie. Można dodać rodzynki i orzechy drobno pokrojone. Ciasto wylać na wcześniej przygotowana blaszkę o wymiarach 11x34 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika, piec około 40-50 minut w temperaturze 180° C.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy