Nasiona chia i ich właściwości
Nasiona chia można inaczej określić jako szałwie Hiszpańską. Jest to gatunek rośliny z rodziny jasnowatych. Nasiona pochodzą z centralnej i południowej części Meksyku, a także z Gwatemali.
Nasiona chia przede wszystkim jednak charakteryzują się wartościami odżywczymi:
20% białka,
34% tłuszczów
25% procent błonnika.
Ponadto nasiona china zawierają: żelazo, magnez, cynk, fosfor, wapń, witaminy (E, B1, B3), kwasy omega-3, kwasy omega-6, a także liczne przeciwutleniacze. Ważną informacją może być fakt, że nasiona chia nie zawierają glutenu.
Właściwości zdrowotne:
Przejdźmy zatem do najważniejszej kwestii, czyli jak nasiona chia wpływają na nasze zdrowie. Po pierwsze dostarczają organizmowi niezbędnej porcji energii dla prawidłowego funkcjonowania. Dzięki temu usprawniają pracę mózgu, koncentracje, a także poprawiają nastrój i ogólne samopoczucie. Są doskonałym uzupełnieniem każdej diety ze względu na wsparcie przemiany materii, oraz zapewnienia uczucia sytości. Troszcząc się o swój układ trawienny warto dodać, że nasiona chia oczyszczają organizm ze zbędnych toksyn. Nasiona chia skierowane są także dla urody, gdzie poprawiają stan i kondycje włosów, skóry i paznokci.
Nasiona chia spowalniają wchłanianie węglowodanów, oraz cukrów prostych. Są wsparciem również dla układu kostnego. Regulują poziom cholesterolu we krwi. Kolejna kwestia to pomoc w walce z wieloma dolegliwościami w tym depresją (pozytywne działanie na układ nerwowy), czy chorobie Alzheimera. Co więcej nasiona china powinny być stosowane przez seniorów także ze względu na zabieganie rozwojowi zwyrodnienia plamki żółtej. Szałwia hiszpańska zalecana jest również kobietom w ciąży, gdzie znacząco może przyczynić się do prawidłowego rozwoju płodu.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Ciekawostki