wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna » Przepisy » Pełnoziarniste krakersy z makiem i sezamem

Producenci

Kontakt

  • Wegetarianin
    ul. Kołobrzeska 12
    10-443, Olsztyn
    NIP: 7393427301
  • E-mail:wegetarianin@wegetarianin.pl
  • Telefon89 533 70 88
  • Godziny działania sklepuPn-Pt: 9-17, Sob: 9-14

Pełnoziarniste krakersy z makiem i sezamem

Tak przygotowane krakersy są o wiele zdrowsze od kupnych. Sprawdzą się nie tylko jako przekąska na imprezę ale także jako dodatek do dań głównych, np. zamiast grzanek do zupy na obiad.
 


Składniki:
(ok. 60 krakersów)


 
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 25 g sezamu
  • 20 g maku niebieskiego
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/4 szklanki oleju
Przygotowanie:
  1. Mąkę mieszamy z sezamem, makiem, solą, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
  2. Dodajemy wodę zmieszaną z olejem i zagniatamy ciasto.
  3. Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkowujemy je dość cienko (ok. 3 mm) i kroimy na krakersy o pożądanym kształcie i wielkości. Układamy na blasze wyłożonej papierem i pieczemy w 175°C przez ok. 10-15 minut.

Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy
Sklep internetowy shopGold
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu