Pełnoziarniste krakersy z makiem i sezamem
Tak przygotowane krakersy są o wiele zdrowsze od kupnych. Sprawdzą się nie tylko jako przekąska na imprezę ale także jako dodatek do dań głównych, np. zamiast grzanek do zupy na obiad.
Składniki:
(ok. 60 krakersów)
(ok. 60 krakersów)
- 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 25 g sezamu
- 20 g maku niebieskiego
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki wody
- 1/4 szklanki oleju
- Mąkę mieszamy z sezamem, makiem, solą, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
- Dodajemy wodę zmieszaną z olejem i zagniatamy ciasto.
- Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkowujemy je dość cienko (ok. 3 mm) i kroimy na krakersy o pożądanym kształcie i wielkości. Układamy na blasze wyłożonej papierem i pieczemy w 175°C przez ok. 10-15 minut.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy