Sałatka ziemniaczana z szparagami
Taka lekka ziemniaczana sałatka nadaje się idealnie na obiad do pracy, czy też kolację. Zamiast zwykłej sałatki i ziemniaków do obiadu możesz dodać właśnie tą mieszankę smaków.
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
Smacznego!
- 1 kg ziemniaków
- ½ kg zielonych szparagów
- 3 ogórki (małosolne też się sprawdzą)
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek rzodkiewki
- Zioła i przyprawy
- Olej ryżowy
- Majonez
- Ziemniaki obieramy i kroimy w większą kostkę. Do miski z ziemniakami wsypujemy zioła i nalewamy odrobine oliwy.
- Wymieszane ziemniaki wykładamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.
- Pieczemy przez 15min w temperaturze 200’C.
- Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.
- Szparagi myjemy, usuwamy twardą końcówki i kroimy w kawałki.
- Gotujemy na parze przez kilka minut by były miękkie. Później ostudzamy.
- Umyć koperek i rzodkiewkę.
- Siekamy na mniejsze kawałki.
- Ostudzone ziemniaki i szparagi mieszamy z rzodkiewką.
- Przyprawiamy według uznania, dodając koperek.
- Do sałatki można użyć majonezy, bądź swojego ulubionego sosu.
- Przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy